Ползи от хапването на пуешко месо

Пуйката е едно от ястията за коледната трапеза
17 дек 2019 13:17, Ивета Иванова
9
Ползи от хапването на пуешко месо
Снимка: Pixabay

Пуйката е едно от задължителните ястия за коледната трапеза, а някои я предпочитат и за новогодишната вечеря. Пуешкото месо е истински деликатес и не е много евтино, но си струва да заложите на него за празниците. Това е здравословна алтернатива на свинското, а и проучвания доказват, че хората ядат много по-често пилшеко, свинско и телешко, така че може да включите пуйката в менюто си поне по празниците. Ето и защо е полезно пуешкото месо.

Засища и е богата на витамини
 
Една порция печени пуешки гърди, но без кожата, е около 120 калории, а засища много. Така се снабдявате с 25 грама протеин и само с 2 грама мазнини. Пуешкото месо е богато на витамини от групата В, които пазят сърцето, и минерали, като селен, който действа като антиоксидант. Месото съдържа цинк, магнезий и калий, които дават енергия, помпат имунитета и действат добре на костите. По-тъмното месо е по-богато на витамини и минерали, но и съдържа повече калории и мазнини. Ако сте на диета, яжте повече от бялото месо.
 
Бори се с анемията
 
Месото на пуйката е пълно с желязо, което е много важно за хората, които страдат от анемия и имат ниско съдържание на желязо в кръвта. Това не е много известен факт, повечето хора препоръчват при анемия да се яде черен дроб, говеждо, червено месо, червено цвекло, леща, спанак, риба и т.н., а често пуешкото бива пропускано в този списък. 100 грама съдържат около 1, 03 мг. желязо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
tito преди 2 години
говорим за вкусно пуешко месо сочно ароматно майната му дали е полезно яжте си свинските и телешки буламачи аз обичам пуешко заешко агнешко патешко и всякакво дивечово месо
9
5
 
1
 
! Отговори
Хич да не ядем преди 4 години
До Ми полезно е,полезно е за фигурата ни!
8
7
 
3
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ъхъ, свършиха прaсетата и ша мааме американски пуйки. Подхвърляте ни копирани католишки статийки - не вървят в България тия глупости.
7
0
 
9
 
! Отговори
Ми полезно е, преди 4 години
но на селската баба пуешкото. Пък е скъпичко, щото хем домашното е рядко, хем на промишленото хормоните доста пари струват.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да вметнем, че масовата пуйка е българска или внос от Франция. В САЩ на Коледа пуйка не се яде често- яде се на Деня на Благодарността. Пуйката в Европа е масово Коледно ястие- Германия, Франция, Австрия- навсякъде се харесва. Чисто и полезно месо. Тази Коледа пуйка не ни се яде, ние ще правим капама- наденица с дивечово и телешко месо, свински пържоли, пуешки бутчета, телешки и свински ребърца- всичко в специална марината и с кисело зеле в гърнето на бавен огън- разкош.
5
2
 
5
 
! Отговори
az преди 4 години
традиционно ястие за българската трапеза е свинска вратна
4
4
 
19
 
! Отговори
бай х преди 4 години
най големите ползи от пуешкото е за вносителитеще им изкупите залежлите американски мисиркии ще им осигурите една добра печалба
3
1
 
9
 
! Отговори
байчо преди 4 години
пуйката никога не е била традиционно ядене на трапезата българска!американците да му мислят! ако искат да им ядат курешките на пуйките!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това може да е по скоро традиционно на американската трапеза, но не и за българсакта или евопейската като цяо.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът отминава